Mana medus kūkas recepte tapa pamazām, ļoti sen atpakaļ. Patiesībā pirmie bija cepumi, tad tie kļuva par lieliem cepumiem un beigās par kūkas kārtām.

Arī ar krēmu izmēģinātas dažādas versijas. Klasiski medus kūkai pa vidu liek skābo krējumu, bepagatavojot to vēl un vēl, sapratu, ka man patīk pievienot  arī krēmsieru. Krēmsiers padara krēma konsistenci stingrāku un to, starp medus biskvītu kārtām, var vienmērīgi izlīdzināt. Turklāt krēmsiers glābj brīžos, kad krējums ir pārāk šķidrs. 

Medus kūka

 Mīklai:

2 lielas olas

200g  medus

180g cukurs

120g sviests

1 šķipsniņa smalkā sāls

1 tējk. sodas

1 ēd.kar. ābolu etiķa

450-500g milti

 

 Krēmam:  

250g krēmsiers Rasa

800g skābais krējums (vismaz 25%)

100g pūdercukurs

1 ēd.kar. medus

 

Olas, cukuru,medu  un sviestu liec karstuma izturīgā bļodā un ūdens peldē izkausē. Ik pa brīdim masu var apmaisīt ar putojamo slotiņu. Kad sviests ir izkusis un cukura graudiņi arī, bļodu var ņemt nost no karstuma.

Atsevišķā mazā trauciņā sajauc sāli, sodu un etiķi. Samaisi un lej klāt sviesta masai.  Kā pēdējos pievieno miltus.  Ar koka vai silikona lāpstiņu miltus iemīci mīklā. Ar rokām neiesaku mīcīt, jo mīkla ir ļooooti ķepīga.  

Kad sastāvdaļas rūpīgi samīcītas kopā, bļodai pārklāj pāri pārtikas plēvi un liec uz 30 minūtēm ledusskapī. Mīklai jānostāvās, lai tā kļūtu elastīga un sacietētu

Tikmēr uzkarsē krāsni līdz 200 grādu karstumam (bez ventilatora).   Cepamās pannas noklāj ar cepamo papīru. Lai sagatavotu šablonu, no papīra vai kartona izgriež apli 20 cm diametrā. Var izmantot arī šķīvi vai citu līdzīga izmēra vai formas priekšmetu.

Kad pagājušas 30 minūtes, mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 8 vienādās daļās. Galdu viegli apbirdina ar miltiņiem, lai mīkla nepielīp. Katru no 8 daļām izrullē  un  izgriez  apļus (izmantojot šablonu).

Tos liec uz pannas un cep krāsnī  5-6 minūtes līdz tie ir ieguvuši zeltaini brūnu nokrāsu.

Pēc cepšanas tos atdzesē uz plakanas virsmas.

Iesaku mīklas kārtas cept krāsnī pa vienai, lai tās vienmērīgi izceptos.

Lai pagatavotu krēmu, medu, pūdercukuru un krēmsieru liec bļodā un samaisi līdz masa viendabīga.  Pievieno skābo krējumu un ar mikseri visu kuļ līdz masa kļuvusi nedaudz formīgāka.

 

Kūkas būvēšana:

Sāk ar pirmo plāskni. To liec uz šķīvja, uz kura pasniegsi kūku. Tai pa virsu klāj krēmu. Tā vienu virs otras sakrāmē visas plāksnes. Pēdējai plāksnei pa virsu izlīdzini atlikušo krēmu.

Kūku liec ledusskapī nostāvēties un ievilkties vismaz uz 2h, vēlams pat uz nakti.  

Dekorē kūku pirms pasniegšanas.