Kakao karameļu saldējums

Sastāvdaļas

1 bundža kondensētais piens ar cukuru
3 olu baltumi
150g cukurs
60g ūdens
250ml saldais krējums (35%)
4ēd.k kakao
1/2tējk sāls
1/2tējk melnie, čilli vai citi pipari (malti)

Kas Jādara

Lai pagatvaotu karameli kondensētā piena bundžiņu liek katlā ar ūdeni un vāra, vāra, vāra.. Tas aizņems minimums 3 h. Vienīgā uzmanība jāpievērš ir katlam. Tajā esošais ūdens ik pa brīdim ir jāpapildina. Jūs nemaz negribat piedzīvot to, kas notiek, ja ūdens izvārās. Varu pačukstēt, ka griestus ir ļoti grūti notīrīt!

Ja laika nav tik daudz, veikalā var iegādāties jau gatavu – vārītu kondensēto pienu.

Kamēr vārītais piens atdziest pagatavo bezē – olas baltumus puto līdz vieglām baltām putām, tikmēr nelielā katiņā vāra ūdeni ar cukuru (uz vidēji lielas uguns). Lai veidotos sīrups, tas ir jāuzkarsē līdz 115 grādu karstumam. Ja termometrs mājās nav tad aptuveno temperatūtu sīrups būs sasniedzis 1 ½ minūti pēc tam, kad parādījušies pirmie burbuļi. Nepārtraucot putot olu baltumus, sīrupu lēnā strūkliņā lej klāt. Puto līdz masa ir spīdīga, viendabīga un saglabā izveidoto formu. Tajā iesijā kakao pulveri, piparus un sāli. Pāris reizes apmaisa. Piparu daudzums ir atkarīgs no katra paša vēlmes. Piebildīšu, ka tie veidos interesantu garšu salikumu kurš dejos uz jūsu mēles. Ir vērts pamēģināt!

Saldo krējumu saputo un vieglām kustībām, ar koka karoti vai silikona lāpstiņu, iemaisa putotajos baltumus. Iemaisa arī atdzisušo karameli.

Masu lej plastmasas kastītē vai aukstumu izturošā bļodā un liek ledusskapī uz vismaz 3h.